alt text
احسان شریعتی
فیلسوف ایرانی

همین حالا با من تماس بگیرید



شبکه‌های اجتماعی

بستن


پیام‌های ارسالی

1 2 3 4 5  ... 

24 آذر 1403

انقلاب درونی یا دادوستد قدرت‌های بیرونی؟

«انقلاب درونی یا دادوستد قدرت‌های بیرونی؟  
     (درس دیگر «إسقاط نظام» إسقاطی در سوریه)»

  
تسلیم شدن سریع رژیم اسد و فرار ناگهانی نامبرده و رفتار منافقانه‌ی قدرت‌های کوچک‌وبزرگِ همسایه و غیرهمسایه، جملگی به‌روشنی نشان از یک معامله‌ و ساخت‌وپاختِ چندجانبه دارند (البته با حذفِ ایران). 
پیش‌تر نوشته بودیم: «این که قدرت‌های بزرگ(به مثابه‌ی شرطِ بیرونی)، به چه میزان در میدان نقشِ تعیین‌کننده بازی کنند، بستگی دارد به قابلیتِ مبنایِ درونی.» بلافاصله باید افزود که ارائه‌ی عکسِ فرمول نیز صادق است: تضادِ درونی بدونِ شرایطِ مناسبِ بیرونی، شرط لازم اما نه کافیِ تغییروتحولِ وضعِ موجود و نظمِ حاکم است. معمولا تمایل داریم یک سویه‌، یا درون و یا برون را بنگریم و جنبه‌ی دیگر معادله را نادیده انگاریم. 
اکثریتِ ملت‌ها از استبدادِ داخلی و مداخله‌ی خارجی خسته و ناراضی اند؛ و اگر دیکتاتوری نظامی-پلیسی «غیردینی»(و به‌اصطلاح رایج، سکولار یا لائیک) باشد، مردم واکنشی مذهبی از خود نشان می‌دهند و اگر دینی یا ایدئولوژیک باشد به‌عکس، اعلام برائت و «بیزاری از دین و آئین شما» می‌کنند. 

جهت ثبت نظر و مشاهد کامل مطلب به قسمت ادامه مطلب مراجعه نمایید..


ادامه مطلب
22 آذر 1403

آلوده‌ترین شهر جهان؟ (مرگ بر آلوده سازان! زنده باد تعطیلات!)

کسب مقام اول جهان در «اختناق»، ناشی از آلودگی هوا، توسط تهران، «شهری برای همه»(و هیچکس)، و پیش افتادنش از کلکته، ما را به‌یاد فرمولی انداخت که روزی در هند از یک هندی در توصیف شهرش شنیدیم: «جمعیت، آلودگی، فساد»(PPC : Population/Pollution/Corruption). خوشبختانه ما چنان جمعیتی نداریم و در مقام فساد هم نمیدانیم کدام برتریم، اما قدر مسلم اینست که در آلودگی هوا، «هنر نزد ایرانیان است و بس»! بر این آلودگی هوایی «آلودگی صوتی» زمینی را نیز باید افزود: به‌ویژه هنگامی که به‌جای ارائهٔ راهِ حلِ عملیِ مسئله و برون‌رفت از بحران، برایش «همایش» می‌گذاریم و پیرامونش «فرمایش»های علمی-قابل انتشار در مجلاتISI - می‌فرماییم و، به تعبیر فیلسوفمان مرحوم فردید، «درایش» می‌ورزیم (که البته از شنیدن داد و فغان «ضایعاتی خریداریم»، از کله سحر تا بوق سگ، شیرین‌تر است)!

جهت ثبت نظر و مشاهد کامل مطلب به قسمت ادامه مطلب مراجعه نمایید..


ادامه مطلب
20 آذر 1403

علیه انحصار

20 آذر، روز جهانی حقوق بشر [ 10 December ]

فکر مبارزه ی منظم و نهادینه در دفاع از حقوق بشر در سال‌های آخر نظام گذشته از پی نامه ی سرگشاده ی دکتر علی اصغر حاج سیدجوادی به شاه (1354/1976)، در اعتراض به فساد دولتی و نقض مستمر حقوق و آزادی های انسانی و مدنی (و به ویژه فعالیت فرهنگی روشنفکران)، قوت گرفت و به تاسیس "جمعیت دفاع از حقوق بشر و پیشبرد آن در ایران" انجامید(1356/1977). بنابراین، فراخوان به کنشگری سامان یافته در دفاع از حقوق بشر در ایران پیش از طرح این موضوع توسط دموکرات ها در آمریکا(کارتر، 1977) شروع شده بود.

جهت ثبت نظر و مشاهد کامل مطلب به قسمت ادامه مطلب مراجعه نمایید..


ادامه مطلب

1 2 3 4 5  ...