alt text
احسان شریعتی
فیلسوف ایرانی

همین حالا با من تماس بگیرید



شبکه‌های اجتماعی

بستن


پیام‌های ارسالی


13 اسفند 1400

توحش چیست؟ وحشی کیست؟

 اسفند (3 مارس )، روز جهانی حیات وحش
آنچه انسان توحش میخواند (از ریشه عربی تنها و برهنه و عریان و عاری از همه چیز شدن و در زبان‌های لاتین از جنگل و زیست در طبیعت)، در برابر انس و اهلیت، در واقع تأثر روانی و فرافکنی اخلاقی انسان در برابر تنازع زندگی و مناسبات میان جانداران برای ادامه‌ی بقا است که فی‌نفسه فراسوس خیر و شر است. اما آیا انسان خود  به«‌طبع» جانوری است شریر یا نیک‌سرشت؟ انسان از هر جانوری شرورتر است زیرا فارغ از نیازهای حیاتی و از سر آز و فزون‌طلبی دست به خشپنت و جنایت می‌زند. اما به‌خلاف آنچه هابز، متفکر مدرن قرارداد اجتماعی، می‌پنداشت که «انسان را گرگ انسان» است و از اینرو در وضع طبیعی در جنگ دایمی «همه علیه همه» بسر می‌برد، و نیز خلاف آنچه روسو می انگاشت که انسان به‌طبع و در طلبیعت بیگناه و پاک است و در جامعه و تمدن فاسد می‌شود و دربند می‌افتد، انسان این شرورترین جانور درنده‌خوی شریف‌ترین زندگان است زیرا به‌گفته‌ی پاسکال به میرا و متناهی و شکننده بودن خویش خودآگاه و واقف است  و یا به تعبیر زیبای نیچه:«عظمت انسان در این است که پُل است نه غایت: و آنچه در انسان می‌توان دوست داشت این که او گذار است و سقوط.» پس انسان همزمان موحش‌ترین و شریف‌ترین جان‌داران جهان است و هم از این‌رو، در حالی که از این خاک برخاسته گویی غریبه‌ای است بیگانه با طبیعت وحشتناک.

توحش چیست؟ وحشی کیست؟ جهت ثبت نظر و مشاهد کامل مطلب به قسمت ادامه مطلب مراجعه نمایید..


ادامه مطلب
13 اسفند 1400

چرا جنگ؟ (سیاست، استمرار جنگ به‌وسیله‌های دیگر)

«جنگ جز استمرار سیاست به ‌وسایل دیگر نیست»، کلازویتس

جنگ، به‌رغم شباهتش با توحش بدوی، باستانی یا قرون‌وسطایی، و رجزخوانی و شعروشعارهای  نژادی-قومی یا دینی-عقیدتی، نه از سنخ خشونت‌های انفرادی است و نه محصول جاه‌طلبی جنون‌آمیز زمامداران. جنگ پدیده‌ای منظم و سازمان‌یافته، جمعی واجتماعی و پیرو «منطقی» است. «دلیل»‌های جنگ‌افروزان متناقض‌ می‌نمایند اما «علت»های بروز جنگ معیّن و تبیین‌پذیر اند: توسعه‌طلبی و فتح سرزمین‌ها برای دست‌یابی به ثروت‌ها و منابع انرژی و حیاتی، به‌روزسازی تکنولوژیک تولید و فروش تسلیحات تخریب و انهدام هوشمند، و سرانجام، بازدارندگی دشمن از تعرض و اعمال سیادت و سرکردگی.  تاریخ بشر به تعبیر هگل «خاک خوشبختی نیست. دوره‌های خوشبختی صفحات خالی آنند».

چرا جنگ؟ (سیاست، استمرار جنگ به‌وسیله‌های دیگر) جهت ثبت نظر و مشاهد کامل مطلب به قسمت ادامه مطلب مراجعه نمایید..


ادامه مطلب
13 اسفند 1400

«بعثت» کدام اصلاح و انقلابی است؟

 (طرح چند پرسش به‌‌انضمام تبریک عید)

«اوست آن‌كه در ميان توده‌های مردم فرستاده‏‌اى از خودشان برانگيخت تا آيات او را بر آنان بخواند و پاكشان سازد و كتاب و حكمت را بديشان بيآموزد.»(2/62 + 3/164)

آیا همین آموزه‌ی قرآنی به‌روشنی نشان نمی‌دهد که هدف از برانگیختن پیامبری از میان خودِ مردم (بعثت)، نخست و تنها عبارت بوده است از «پاک‌سازی» اخلاقی-معنوی و «آموزشِ مکتب و جهان‌بینی» (تزکیه و تعلیمِ کتاب و حکمت)؟
و از دیگر سو، این پیام‌آور نه از میان روحانیون، دانشمندان، و «اشراف» با هر معیاری، بل‌که در مقام یکی از آحاد مردم برانگیخته یا برگزیده شده است؟ 

«بعثت» کدام اصلاح و انقلابی است؟ جهت ثبت نظر و مشاهد کامل مطلب به قسمت ادامه مطلب مراجعه نمایید..


ادامه مطلب

... 26 27 28 29 30  ...