alt text
احسان شریعتی
فیلسوف ایرانی

همین حالا با من تماس بگیرید



شبکه‌های اجتماعی

بستن


پیام‌های ارسالی


13 اسفند 1400

چرا جنگ؟ (سیاست، استمرار جنگ به‌وسیله‌های دیگر)

«جنگ جز استمرار سیاست به ‌وسایل دیگر نیست»، کلازویتس

جنگ، به‌رغم شباهتش با توحش بدوی، باستانی یا قرون‌وسطایی، و رجزخوانی و شعروشعارهای  نژادی-قومی یا دینی-عقیدتی، نه از سنخ خشونت‌های انفرادی است و نه محصول جاه‌طلبی جنون‌آمیز زمامداران. جنگ پدیده‌ای منظم و سازمان‌یافته، جمعی واجتماعی و پیرو «منطقی» است. «دلیل»‌های جنگ‌افروزان متناقض‌ می‌نمایند اما «علت»های بروز جنگ معیّن و تبیین‌پذیر اند: توسعه‌طلبی و فتح سرزمین‌ها برای دست‌یابی به ثروت‌ها و منابع انرژی و حیاتی، به‌روزسازی تکنولوژیک تولید و فروش تسلیحات تخریب و انهدام هوشمند، و سرانجام، بازدارندگی دشمن از تعرض و اعمال سیادت و سرکردگی.  تاریخ بشر به تعبیر هگل «خاک خوشبختی نیست. دوره‌های خوشبختی صفحات خالی آنند».

چرا جنگ؟ (سیاست، استمرار جنگ به‌وسیله‌های دیگر) جهت ثبت نظر و مشاهد کامل مطلب به قسمت ادامه مطلب مراجعه نمایید..


ادامه مطلب
13 اسفند 1400

«بعثت» کدام اصلاح و انقلابی است؟

 (طرح چند پرسش به‌‌انضمام تبریک عید)

«اوست آن‌كه در ميان توده‌های مردم فرستاده‏‌اى از خودشان برانگيخت تا آيات او را بر آنان بخواند و پاكشان سازد و كتاب و حكمت را بديشان بيآموزد.»(2/62 + 3/164)

آیا همین آموزه‌ی قرآنی به‌روشنی نشان نمی‌دهد که هدف از برانگیختن پیامبری از میان خودِ مردم (بعثت)، نخست و تنها عبارت بوده است از «پاک‌سازی» اخلاقی-معنوی و «آموزشِ مکتب و جهان‌بینی» (تزکیه و تعلیمِ کتاب و حکمت)؟
و از دیگر سو، این پیام‌آور نه از میان روحانیون، دانشمندان، و «اشراف» با هر معیاری، بل‌که در مقام یکی از آحاد مردم برانگیخته یا برگزیده شده است؟ 

«بعثت» کدام اصلاح و انقلابی است؟ جهت ثبت نظر و مشاهد کامل مطلب به قسمت ادامه مطلب مراجعه نمایید..


ادامه مطلب
13 اسفند 1400

قرن نو رویاروی قعر قهقرا

جهان، در آستان نخستین سال قرن پانزدهم(هجری خورشیدی و در سومین دهه‌ از سده‌ی میلادی نو)، هم‌چنان شاهد برآمدن توحش عصرهای گذشته، جنگ‌ا‌فروزی‌ و کشورگشایی‌ به‌سبک باستان یا سده‌های میانه، و در همان پوش و بهانه‌های قومی یا دینی سابق است. فیل قدرت‌های جهانی (و منطقه‌ای) که گویا در عصر مُدرن از صرافت امپراطوری‌گری‌های اسبق افتاده و منصرف شده بودند، یاد هندوستان از دست و یاد رفته کرده و دیگر بار به‌تعبیر مارکس:‌ «شعائر و سنن تمام نسل‌های مرده چون کوهی بر مغز زندگان فشار می‌آورد.. و درست هنگامی که افراد گویی به نوسازی خویش و محیط اطراف خویش و ایجاد چیزی به‌کلی بی‌سابقه مشغولند.. ارواح دوران گذشته را به‌یاری می‌طلبند، اسامی آنان، شعارهای جنگی و لباس‌های آنان را به‌عاریت می‌گیرند تا با این آرایش مورد تجلیل باستان و با این زبان عاریتی صحنه‌ی جدیدی از تاریخ جهانی را بازی کنند.» (هیجدهم برومر لوئی‌بناپارت)
روسیه و چین به یاد بلعیدن و ادغام کشورهای اقمارشان می‌افتند و سیادت‌طلبی سراسر ارضی غرب به‌سرگردگی ایالات‌متحده را در چاله‌میدان جهانی به چالش می‌کشند. ماموران آپاراتچیک‌ سابق ناگهان از خواب انترناسیونالیستی برمی‌خیزند و بدل به ناسیونالیست‌های افراطی و نوتزاریستی می‌شوند!

قرن نو رویاروی قعر قهقرا جهت ثبت نظر و مشاهد کامل مطلب به قسمت ادامه مطلب مراجعه نمایید..


ادامه مطلب

... 11 12 13 14 15  ...